Kategóriák
Egészséges táplálkozás Tanácsok

22 ok amiért a nyers étkezést választottam

1. Tápegész

A növények nyersen, eredeti formájukban tartalmazzák mindazokat a vitaminokat, ásványianyagokat, nyomelemeket, enzimeket, melyekre szervezetünknek szüksége van. A főzés során ezek lebomlanak és jelentősen károsodnak.

2. Magasabb napenergia tartalom

A növények zöld festékanyaguk segítségével képesek közvetlenül felvenni a Nap energiáját a napfényből. A táplálékok közül a friss, érett, nyers gyümölcsök, dió-és zöldségfélék, bogyók, levelek, szárak, gyökerek és magvak bocsátják ki a legerősebb biofoton-sugárzást. Az eltárolt napenergia természetes formájában vehető fel belőlük.

3. Optimális fehérje bevitel

A helyesen összeállított nyersvegán étrend optimális mennyiségű fehérjét és aminosavat biztosít a szervezet számára.

Vegyes táplálkozásnál az optimális fehérjemennyiség többszöröse kerülhet be a szervezetbe. A többletfehérje a belekben rothadáson megy keresztül, melynek méreganyagai a vastagbélből felszívódva önmérgezést okozhatnak és ez a későbbiekben sokféle betegséget okozhat.

4. Organikus sótartalom

A növényi táplálék olyan organikus sókat tartalmaz, melyet az emberi szervezet képes feldolgozni és beépíteni. A szervetlen sók ezzel szemben a szervezetben lerakódnak és jelentős mennyiségű vizet kötnek meg (a konyhasó pl. 120g vizet), melyek számos betegség forrásai. A nyersvegán étrendre való áttéréskor a szervetlen sók és az általuk megkötött víz a testünkből kiürül, javul az anyagcserénk, normalizálódik a vérnyomásunk.

5. Megfelelő zsír

A növényi táplálékban túlnyomórészt telítetlen zsírsavak találhatók, ami pozitív hatással van a szívműködésre és a keringési rendszerre. Az állati eredetű táplálék ezzel szemben nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, melyek fogyasztása károsítja a szívet és a keringési rendszert .

6. Könnyebb és rugalmasabb test

7. Szép, hidratált bőr, kisimult ráncok, ragyogóbb tekintet, erős, egészséges haj.

8. Jobb emésztés

9. Több energia, életkedv

10. Egyszerű, gyorsan és könnyen elkészíthető, nem kíván sok áramot (ezzel is gazdaságosabb, környezetkímélőbb.

11. Krónikus betegségek, mint rák, szívproblémák, emésztés, cukorbetegség megelőzése. Segít az allergiás tünetek csökkentesében vagy megszüntetésében és az ételintolerancia kezelésében

12. Erősebb immunrendszer

13. Gyulladásgátló hatás

A természetes nyer növényi étrend gyulladásgátló hatású, ezzel szemben a vegyes táplálkozás fokozhatja a szervezetben a gyulladásokat.

14. Antibiotikus hatás

A növényekben (főleg fűszernövényekben és a hagymafélékben) kisebb-nagyobb mennyiségben baktérium- és vírusölő anyagok is találhatók, melyek nyers fogyasztás esetén érvényesülnek. Hatásukra gyorsabbá válik a véralvadás, a hajszálérfalak ellenállása nő, a T-limfociták száma megemelkedik, így fokozódik az immunitás. A vegyes táplálkozás ezt csökkenti.

15. Rostban gazdag

A bélrendszer egészséges lesz, megszűnnek az emésztési problémák és a gyomorégés.

16. Lúgosítja a szervezetet

A növényi étrend lúgosítja, míg a vegyes étrend savasítja a szervezetet. Mivel sok baktérium csak savas közegben képes szaporodni, így a savas közeg meleg-ágya a különböző kórokozók elszaporodásának is, a rákos sejtek is savas környezetben tudnak szaporodni. A szervezetben végbemenő kémiai folyamatok nagy része lúgos közeget igényel.

17. Környezetkímélő

Kevesebb ipari termelés, széndioid kibocsátás, egészségesebb környezet, több oxigén.

18. Jobb alvás

Jobb, mélyebb, nyugodtabb alvás, kevesebb alvásszükséglet, az alvásproblémák megszűnnek

19. Jókedv és nyugalom

Kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb idegrendszer. Tiszta gondolkodás, koncentráció javulása. Elfogadóbb, empatikusabb, pozitívabb életszemlélet. Igazi antidepresszáns.

20. A nyersvegán táplálkozás erőszak és állati szenvedés mentes.

21. Nem utolsósorban: ízletesek, gyönyörűek, sokszínűek a tiszta nyersvegán ételek.

22. Hosszabb telomerek -> idősebb kor

„Ha lehetőséget kap tőlünk, a természet mindig megköszöni. Meg tudjuk védeni azt, ami megmaradt és újra létrehozhatjuk azt, ami elveszett. Legalább egy kicsit gondoljon mindenki a világ megváltoztatására. Bevettem a magot.” (A vadon kertje című film)

A várható emberi élettartam egyre hosszabbra nő, de jó lenne nem csak tovább, de egészségesebben is élni. Közben pedig gondolnunk kell arra is, milyen világban szeretnénk élni addig. Mindig eszembe jut, hogy van egy csodálatos unokám… Vajon ő hol fog élni, ha közben tönkretesszük a bolygót?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola