Kategóriák
Egészséges táplálkozás Tanácsok

Egyél egyfélét és legyél karcsúbb, egészségesebb! A monoétkezés vagy monodiéta előnyei

Manapság egyre gyakrabban hallunk a monoétkezésről vagy a monodiétáról.

De mit is jelent ez tulajdonképpen? Egy újabb divathóbort az étkezésben? Mi lehet a haszna és hogyan lehet kivitelezni? 

A monoétkezés egy egészen természetes, ősi táplálkozásforma. Korábban az emberek nem fogyasztottak ennyiféle ételt (tápláléknak látszó dolgokat): ha éhesek voltak megelégedtek egyfajta étellel. Kimentek egy fához vagy bokorhoz ésaddig ették róla a gyümölcsöt, amíg jóllaktak, majd megelégedve, boldogan továbbmentek. 

Ma hihetetlen milyen bőség van az áruházak polcain az élelmiszerekből! Néha elnézem, amikor vásárolni megyek, a rengeteg megpakolt bevásárlókocsit. Míg az enyémben zöldségeken és gyümölcsökön kívül más nem található, addig a legtöbben telerakják kocsijukat mindenféle (elnézést kérek) vackokkal. Végtelen a paletta: tejtermékek, csipszek, csokik, cukros italok, tészták, félkész ételek, felvágottak, nasik, nasik, nasik… Testünknek ezekre a dolgokra egyáltalán nincs szüksége, sőt beteggé, energiátlanná, gyengévé tesszük vele. Az evés szerepe életünkben teljesen eltolódott egyfajta pótcselekvéssé vált, jutalmazzuk, boldoggá tesszük magunkat vele.

Mi a monoétkezés?

A monoétkezés (vagy ahogy sok helyen megtalálod: monodiéta) azt jelenti, hogy egy étkezésre egyszerre csak egyfajta ételt fogyasztunk mindenféle adalék, ízesítés, fűszerezés és hozzáadott anyagok nélkül.

Például ebédre csak papayát.

Vagy csak görögdinnyét.

Csak zöld levet.

Csak banánt.

Csak almát stb.

Ez nyilván furcsán hangzik azoknak, akik a bőséges, több fogásos ételekhez szoktak. Lehet, hogy attól tartanak, nem tudnak csak egyféle étellel, például csak banánnal jóllakni és elégedettnek lenni.

Megértem az aggodalmat, hiszen korábbi énem szintén nem tudta ezt elképzelni.

Egy ebédre minden alkalommal legalább egy levest és egy fő ételt fogyasztottam. A fő étel már alapjában véve egy keverék, hús, krumpli, saláta stb. és általában még desszert is az étkezés végére.

Még ha a mennyiség nem is mindig sok, mégis az étkezés után fáradtságot, energiátlanságot, úgynevezett kanapé-effektust (vagy ahogyan sokan tréfásan hívják: „kajakómát”) érzünk. Az étkezésnek azonban energiát kellene adnia. Mivel a testünknek a sokféle étel miatt (fehérje, szénhidrát, zsír) más és más enzimet kell használnia az emésztéshez, ezért az emésztés több energiát emészt fel (ezért érezzük magunkat fáradtnak) és sokkal több időre van szüksége az emésztőrendszernek, hogy mindent feldolgozzon.

Mik a monoétkezés/monodiéta jótékony hatásai?

1. A monoétkezés nagyon egyszerű

Nem kíván semmiféle elkészítési módot, energiát, időt spórolhatunk meg.

Nem kíván az elkészítése sem villamosenergiát, gázt stb. Teljesen környezetbarát.

Ha munkába szeretnél ebédet csomagolni magadnak, beteszel a táskádba egy fürt banánt és megoldott az étkezésed. Ez gyors, praktikus és még az egészségedért is sokat tettél.

2. A szervezetnek csak egy ételre kell „koncentrálnia”.

3. Gyorsabb, teljesebb az emésztés.

 Ez ugyanolyan, mint amikor az agyunkkal egyszerre több mindenre akarunk koncentrálni, egyszerre több tevékenységet elvégezni. Persze egyik sem lesz teljesen tökéletes és több időt vesz igénybe, mintha egyszerre csak egy feladatra koncentrálna az agyunk, utána a következőre.

Miért lenne másként az emésztőrendszerben?

Ha például kenyeret, zöldséget és magokat eszünk egyszerre, akkor ez egy több enzimet igénylő feladat a szervezetnek, ezért több idő kell a lebontáshoz.

Az emésztési idő hosszú lesz, a táplálék egy része emésztetlenül kerül a bélrendszerbe, ami puffadást, gyomorégést gyomorfájdalmat okozhat.

Ezzel szemben a monotáplálkozás során az elfogyasztott étel, gyorsan és könnyedén megemésztődik, sok energiát adva ezzel a szervezetnek.

A teltségérzet mellett sem érezünk fáradtságot, a testnek pedig több ideje marad a méregtelenítésre.

4. Időt takaríthatunk meg vele

A monoétkezéssel rengeteg időt takaríthatunk meg mivel nem kell főzni, sőt elkészíteni sem.

Már a vásárlásnál is sok időt nyerünk, hiszen nem kell a polcokon fűszerek, egyéb hozzávalók után kutatni. Egyszerűen elballagunk a zöldség-gyümölcs részlegre , betesszük a kosarunkba amire szükségünk van és már mehetünk is a pénztárhoz.

Időt spórolunk a munkába vitt ebéd elcsomagolásánál is.

5.Tisztábban fogod érezni, amikor jóllaktál

A test egyértelmű jelzést ad, amikor jóllaktál.

Amikor monoétkezésnél csak almát eszel, először, édesnek, finom szaftosnak fogod érezni, majd ahogy jóllakik a szervezet, már nem kívánod annyira. Egyértelmű jelzést ad a tested, hogy már nem éhezik.

Ugyanakkor egy komplett, fűszeres ételből hajlamosak vagyunk túlenni magunkat, mert az extra összetevők megnehezítik a test számára, hogy megérezze mikor elegendő a mennyiség.

Legyünk őszinték, nagyon sokszor nem is éhesek vagyunk, hanem egy bizonyos ízt vagy ételt kívánunk. Ez is az érzelmi evés egyik formája, amit könnyen megregulázhatunk egy-egy monoétkezéssel.

Ha valaki igazán éhes, akkor nem az számít mit eszik, hanem csak az, hogy jóllakjon. Ha igazán éhes vagy, akkor az alma vagy a banán vagy bármilyen más gyümölcs is elegendő ahhoz, hogy jóllakj.

6. Az ízlelőbimbóid érzékenyebbé válnak

Ma már teljesen elszoktunk a természetes ízektől.

Mindent jól megfőzünk, feldolgozunk, ezzel kifőzzük az ételekből a természetes ízeket, aromákat, majd, hogy ennek ellenére mégis fogyasztható legyen, jól befűszerezzük, az eredetitől teljesen más, idegen ízt létrehozva.

Ha visszahozod táplálkozásodba, akár csak részben, egy-egy étkezés erejéig a monotáplálkozást, újra felfedezed a gyümölcsök és zöldségek friss, ropogós állagát, természetes, szaftos isteni ízét, aromáját.

Korábban el sem tudtam volna képzelni, hogy cukor nélkül éljek. Ma, ha például valahol egy salátába csak egy csipet cukrot is beletesznek, nem tudom megenni. Régebben semmi nem tudott elég édes lenni. A paradicsomot, paprikát csak sóval ettem, ma ezt már elvsem tudnám képzelni. Hiszen pont úgy a legfinomabb, legtáplálóbb és legegészségesebb ahogy azt az anyatermészet számunkra megalkotta!

7. Méregtelenítés, fogyás

Ha naponta legalább az egyik étkezésedet mono-ra váltod, hagysz időt a szervezetednek a méregtelenítésre. Az elfogyasztott étel gyorsabban megemésztődik és a következő étkezésnél nem lesz „forgalmi dugó”.

Rövid időn belül észre fogod venni, hogy karcsúbb lettél, ami leginkább a has, derék körfogatán jelentkezik.

8. A monodiéta/monoétkezés aktiválja a test öngyógyító folyamatait

Mivel az emésztőrendszerünknek marad ideje a méregtelenítésre, a szervezetünk megkezdi a krónikus betegségek gyógyítását, pl, bőrbetegségek, krónikus gyulladások, hormonális problémák, túlsúly.

Étkezési rendellenességek „gyógyulása”, például érzelmi evés, rossz táplálkozási szokások .

Mit tapasztalunk a monodiéta hatására?

– több energiánk lesz

– szebb, feszesebb, rugalmasabb, tisztább lesz a bőrünk

– fiatalít

– mozgásunk könnyedebbé, rugalmasabbá válik

-jobb emésztés, könnyedebb , szagtalan székletürítés

– az étkezések valódi ízélményekké válnak

– érzelmi evésről, rossz étkezési szokásokról, nassolásról való leszokás

– ideális testsúly, fogyás

– szervezetünk öngyógyító folyamatai aktiválódnak (helyreállhat a hormonrendszer , a krónikus gyulladások megszűnhetnek)

Ismerve a monotáplálkozás előnyeit, nézzük meg hogyan néz ki a mindennapjainkban!

Én személy szerint nem ajánlom, hogy valaki egész életében csak monotáplálkozást folytasson, hiszen ez tápanyaghiányhoz vezethet.

Azt azonban javaslom, hogy minden nap az egyik fő étkezésed legyen mono.

Én a reggeli órákat javaslom erre, mivel akkor a szervezet még amúgy is a méregtelenítési szakaszban van.

Reggel én mindig megiszom legalább fél – 1 liter langyos tisztított vizet, ezután egy Zellerszárból vagy lényerővel készített levet vagy dinnyét vagy egy banántejet (banán-víz turmix) Reggelente fontos feltölteni a szervezetünket folyadékkal, mivel az éjszaka folyamán dehidratálódott.

Tarthatsz monodiétát néhány napig is. Ilyenkor 3-4 napig egész nap például csak banánt vagy csak dinnyét stb. fogyasztasz. Ez akkor lehet nagy hasznodra, ha méregteleníteni vagy karcsúsodni szeretnél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola