Kategóriák
Egészséges táplálkozás Ehető virágok

Együnk több gazt! avagy finomságok a természet konyhájából

Finomak, egészségesek és biztosan bio (ha megfelelő helyről szeded). Mi az? Az ehető gyomnövények. Ismerd meg őket közelebbről!

A természet minden évszakban ellát minket csodatevő gyógynövényeivel.

Elődeink ismerték és napi szinten fogyasztották ezeket a növényeket. Ma már sok tudás közülük feledésbe merült. 

Egyszerűbb elmenni a multiba és megvásárolni a plasztikba csomagolt nulla beltartalommal rendelkező zöldségeket. Ennek egyik oka, hogy eltávolodtunk a természettől, lassan már csak természeti filmeket nézve találkozunk az erdővel. Másik oka, hogy sokan sajnos nem is ismerik ezeket a növényeket, és hatásaikat , így ha még járnak is a természetben nem merik leszedni. Olyan sok felesleges dolgot tanítanak ma az iskolában, amit soha az életben nem fogunk használni, viszont ilyen fontos dolgokról, mint például a gyógynövényeinkről nem. Pedig én úgy gondolom, hogy nem létezik olyan betegség amire a természet nem teremtette meg a gyógynövényt is.

Ehhez egy rövid történet: egyszer gyerekekkel kirándulni voltunk útközben találtunk csipkebogyót, amit leszedtünk és hazavittünk.  Egy kisfiú örömmel vitte haza az ajándékot, teát akart belőle főzni, a szülei viszont kidobatták vele, mert azt hitték mérgező növény. Ezt azért írtam le példának, mert azt gondolná az ember, hogy  a csipkebogyó egy mindenki által ismert növény. Vagy már az is csak a szupermarket polcairól. Engem ez nagyon elgondolkodtatott.

Az ehető vad és gyógynövények nagy részét képezik a nyers-vegán, élő táplálkozásnak. Ők az igazi élő táplálékok számunkra.  Az élő táplálékok pedig élővé tesznek minket is. 

Miért annyira fontosak? Miért értékesebbek, mint a kertünkben levő növények? Miért értékesebbek, mint a nagyüzemi termesztésből származó növények, amiket a multi polcairól veszünk le?

Nos azért, mert ezek a növények olyan talajon nőnek, ami még nincs kizsigerelve, nem kapnak növényvédelmet, ápolást, néha szárazságban is ki kell bírniuk, e miatt gyökereiket nagyon mélyre növesztik, hogy az esőmentes időszakot is át tudják vészelni.  Emiatt a talaj mélyebb rétegeiből is vesznek fel ásványi anyagokat. Az energiájukról, erejükről, túlélési energiájukról már nem is beszélve. Ezeknek köszönhetően vitamin és ásványianyag tartalmuk messze felülmúlja az előzőekben említett kerti növényekét.

Most november közepén is tudunk még néhány erdei, mezei növényt gyűjteni. Mai gyűjteményemben csalán, pongyolapitypang levél, lósóska, lóhere, lándzsás útifű, nagy útifű, csipkebogyó, íme:

Ez is eggyel több ok, hogy kimenj naponta a természetbe. Mozogj, töltekezz fel energiával , anionokkal, friss levegővel , útközben pedig begyűjtheted a kincseket.

Bemutatok néhányat, amit én magam is futásom után az erdőben és a mezőn begyűjtök másnapi smoothie-hoz, salátához, szószokhoz, pesztóhoz, teához.

Csalán

Szinte egész évben gyűjthető, mindenhol megtalálható. lehetőleg a fiatal hajtásait gyűjtsük.

Csípős levelei és szára miatt szedhetjük kesztyűben , én anélkül szoktam , mivel nagyon jó hatással van az izületekre. Kettő az egyben hatás ☺ . A népi gyógyászatban a fájdalmas , reumás végtagokat csalánnal csapkodták meg.

A csalánt elsősorban méregtelenítő, vizelethajtó, vértisztító, salaktalanító hatásáról ismerjük.

Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért jól alkalmazható reumára , köszvényre.

Tisztítja a májat és az epét, nagyon jó vízhajtó. 

Nagyon jól alkalmazható vesekő, vesehomok képződés ellen. Nagyon sok vitamint és ásványi anyagot (elsősorban vasat) tartalmaz.

A csalánt általában teaként fogyasztják. Én magam a smoothiem-ba  szoktam beleturmixolni vagy kipréselt levét keverem más levekkel. A  csalánból készült rizottó a világ legfinomabb rizottója (jó nagy adagot kell beletenni). Ne ijedjetek meg az ízétől , ki sem lehet érezni a smoothie-ból.

Fontos megjegyezni, hogy csalánt nem lehet huzamos ideig fogyasztani. Ne fogyasszuk naponta. Elég nagy az oxalát tartalma, ezért elegendő egy smoothie-ba néhány ágacska.

Ha van bio veteményesed , akkor jó ha tudod, hogy nagyon jó permet és tápoldat is készíthető csalánból.

Holnap folytatom a következő gyógynövénnyel.

Az ehető virágokról szóló cikkeimet itt találhatod

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola