Kategóriák
Egyéb

Hogyan fogj bele a meditálásba?

Gyakran hallani a meditáció előnyös hatásairól, de mi is az a meditáció és hogyan fogjunk bele? Ezt foglaltam össze ebben az írásomban.

Mi is az a meditáció?

Mielőtt ezt megválaszolnánk tisztáznunk kell néhány fogalmat, amit sokszor összekevernek a meditációval.

Vezetett „meditáció”: mivel a meditáció gondolat nélküliséget jelent , a vezetett meditációt inkább relaxációnak nevezném, hisz a relaxációt vezető, folyamatosan instrukciókat ad neked, hol kell lenned és éppen mit kell csinálnod. El kell menned a patakhoz, látod a mezei virágokat, ott találkozol az őzikével vagy egy bölccsel…stb. Én ezeknél a gyakorlatoknál már az első pár percben le is szakadok a hanganyagról, mert egész más felé van „dolgom”.

Kezdő meditálóknál viszont nagyon hasznos tud lenni, mert segíthet abban , hogy el tudj lazulni.

Vizualizáció: Vizualizációban egy gondolati folyamatot jelent, amelyben szándékosan képeket , képsorozatot hozunk létre úgy, hogy tisztán látjuk lelki szemeinkkel. Naponta többször , alkalmanként legalább 60 másodpercig fenntartva a képet.

Ez a gyakorlat céljaink megvalósításában van nagyon nagy segítségünkre. Miután célfüzetünkbe leírtuk céljainkat, érdemes néhány percet a vizualizációra szánni. Úgy látom a dolgokat, magamat, mintha már megvalósult volna a kitűzött célom. Például, ha fogyni szeretnék, akkor karcsúnak, szépnek, fiatalosnak látom magam, -nagyon fontos- mindazzal az érzéssel ami ezzel együtt jár. Azaz boldognak, önbizalommal telinek …érzem magam.

Koncentráció: Mivel megközelítőleg naponta 60 ezer gondolata van egy embernek, nagyon hasznos gyakorlat. Koncentrációkor figyelmünket egyhegyűsítjük, azaz gondolatainkat egy dologra vagy témára összpntosítjuk.

Nagyon jó gyakorlat azoknak, akiknek állandóan szétszórt a figyelme. A koncentráció egy belső figyelem, éberség. Mindig ezzel a gyakorlattal kezdjük a meditációt. A koncentráció képes lecsitítani a belső zajunkat, kétségünket, békétlenségünket, félelmeinket.

Meditáció: Ürességet, gondolat nélküliséget, „csak vagyok” állapotot jelent. Úgy lehet elképzelni, amikor gyerekként elbambultunk, de úgy igazán, amikor szinte kilépve testünkből csak voltunk valahol, a sehol. Emlékszünk, hogy ha ilyenkor valaki közelünkbe jött észre se vettük.Csak mikor hangosan ránkszóltak eszméltünk rá, hogy most valahol messze voltunk, de már nem is emlékeztünk rá hol. Ezért fontos, ha valami feljön meditációban, a meditáció után azonnal fel kell írni, mert később már nem fogunk rá emlékezni, hisz egy teljesen más tudatállapotban voltunk.

Meditációban kiterjesztjük tudatunkat, hogy beléphessünk a végtelen intelligenciába, ahol csak öröm, béke, nyugalom van, ahol nincs félelem.

Ebben az állapotban végtelenné válunk és a Végtelenségre bízzuk magunkat.

A meditáció olyan, mint amikor a leszállunk a háborgó , hullámzó tenger mélyére. A felszínen ugyan hullámzik a tenger , de a mélyben minden sima, csendes, nyugodt. Itt egység birodalmában vagyunk, ahol megszabadulunk a tudatlanságtól és mérhetetlenül szabadnak érezzük magunkat.

A meditáció egyébként a normális létállapotunk és csak akkor kellene átkapcsolnunk amikor gondolkodnunk kellene, egyébként egyszerűen csak a létezésállapotában vagyunk. Az egyáltalán nem normális állapotunk, hogy folyamatosan pörgetjük az agyunkat.

Ez arra a kérdésre is választ ad, hogy miért meditáljunk.

Miért fontos a rendszeres napi meditáció?

Meditáció hatása, amit kutatások bizonyítanak:

 • a rendszeresen meditálóknak tekervényesebb lesz az agykérge és sokkal jobban tud koncentrálni bizonyos dolgokra.
 • kiegyensúlyozza a jobb és a bal agyféltek aktivitást
 • Növekszik az agy tömege ( a szűrke és fehér állomány ), még idős korban is.
 • A rendszeresen meditálóknak csökken a stresszhormon szintje és a stressz tűrő szintje. Sokkal elfogadóbbá válunk.
 • Csökken a testben a gyulladás.
 • csökken a depresszió és a szorongás
 • csökken a vérnyomás
 • előnyösen hat az előrehaladott szívkoszorúér-betegségben szenvedőkre
 • Több vizsgálat is hatékonynak találta a meditációt étkezési zavarok, szenvedélybetegségek, pikkelysömör és krónikus fájdalom kezelésében.
 • a rendszeres meditálás növeli a telomeráz enzim aktivitását, azaz véd a sejtek öregedése ellen

Hogyan meditáljunk?

 1. Keress egy nyugodt helyet, ahol nem zavar senki!
 2. Ha kezdetben szeretnéd, használhatsz meditációs zenét.
 3. Meditálj szeretettel és feltétel nélkül, ne akarj semmit!
 4. Soha ne meditálj fekve, mert főleg kezdőként könnyen belealudhatsz.
 5. Legjobb földön ülve, egyenes háttal, török ülésben.
 6. Kezek lehetnek bárhol, de ne keresztezd őket
 7. Húnyd be a szemed, lazítsd el a testedet.
 8. Kezdd koncentrációs gyakorlattal:

  1. Vedd fel a kapcsolatot a légzéseddel, egy hosszú be és kilégzéssel.
  2. Majd figyeld meg a tapasztalataidat gondolataidat, érzéseidet.Bármit tapasztalsz ne ítéld meg, ne cimkézd, csak figyeld meg.
  3. A gondolatok jönnek, mennek, ne akard őket eltűntetni, csak figyeld meg és majd maguktól eltűnnek.
  4. Irányítsd a figyelmedet mindig vissza a be és kilégzésedre. A légzésed egyfajta horgony, amely a jelen pillanatban tart és nem engedi az egódat elkalandozni.
  5. Hangolódj rá a csendre.
  6. Ha elkalandoznál nem baj, légy magaddal megengedő, figyeld meg a bejövő gondolatot és irányítsd vissza figyelmed a légzésedre.
  7. Figyeld meg testedben lévő feszültségeket és próbáld meg oldani azokat, bármi érzés feljön, csak fogadd el.

 9. Pár hétig, ameddig még nem tudsz teljesen ellazulni maradj ennél a koncentrációs gyakorlatnál.
 10. Amikor eljutsz a gyakorlásban odáig, hogy már van néhány perc, akár másodperc gondolatnélküli állapotod. megpróbálkozhatsz a köbvetkező szinttel.
 11. Tágítsd ki tudatosságodat.
 12. A kitágított tudatosságod birtokában lépj kapcsolatba mind azzal a végtelen lénnyel, ami te vagy.

Meditálj rendszeresen és eljutsz a végtelen csend és szabadság birodalmába, ahol megszűnik a félelem, féltékenység. Ahol minden olyan egyszerű. Ahol csak a feltétel nélküli szeretet létezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola