Kategóriák
Egészséges táplálkozás Tanácsok

Vegetáriánus, vegán, nyersvegán: Mi az igazi különbség?

Vegetáriánus, vegán, nyers-vegán táplálkozás. Sokan megkérdezik tőlem: mi a különbség? Én mindhármat próbáltam már, így itt az ideje tisztázni ezeket a fogalmakat.

A vegetáriánus fogalom a legtöbbek által ismert és használt. A vegetáriánusok nem fogyasztanak húst azonban van aki néha halat igen.

Többféle vegetáriánus táplálkozás létezik. A lacto-ovo vegetáriánusok csak húst nem fogyasztanak, azonban tejet, tejtermékeket, tojást igen. A lacto vegetáriánusok húst és tojást nem fogyasztanak, tejet és tejből készült ételeket viszont igen.

A vegánok nem csak húst, de semmilyen állati terméket, azaz tejterméket, tojást és mézet sem fogyasztanak.

A nyersvegán  és a vegán táplálkozás között az a különbség, hogy a nyersvegánok csak „élő”, azaz nyers, hőhatásnak nem kitett feldolgozatlan ételeket esznek. Nyersvegán táplálkozásnak is két formája ismert: a gourmet és a natúr, természetes ételt fogyasztók. A gourmet nyersvegánok aszalással egyéb technikákkal készítenek kenyereket, húst stb. helyettesítő ételeket. A nyers vegánok táborában vannak azonban olyanok, akik az ételeket úgy, abban a formában fogyasztják, ahogyan a természet megalkotta. Pl.a gyümölcsöket csak természetes formában aszalás nélkül.

Ezek a különböző húsmentes táplálkozási formák alapjai, van azonban néhány  dolog amit fontos megemlíteni. Sokan a motiváció és az életfilozófia miatt választják ezt az utat. A vegetáriánusok közül sokan csak egészségügyi megfontolásból táplálkoznak húsmentesen, bár vannak akik állatvédelmi szempontból is. 

A vegánok  egy csoportjának motivációja, filozófiája között viszont meglepő módon nagyon sokszor „csak” állatvédelmi szempontok szerepelnek. Ezért nem fogyasztanak semmilyen állattól származó terméket, húst, tojást, tejterméket, mert ezek az állatok szenvedésével járnak együtt. Nem használnak ugyanakkor bőrből, szőrből, csontból, tollból készült termékeket sem. Ami viszont számomra meglepő volt – hogy visszatérjek előző mondatomban a  „csak” állatvédelmi szempontok kifejtésére- , hogy ezen kívül nem szerepel a motivációjukban saját egészségük és sokszor környezetvédelmi szempontok sem.

Ők nagyon sokszor, feldolgozott, félkész, adalékanyagokkal teli ételeket fogyasztanak.

Mire alapozom mindezt? Higgyétek el, számomra is nagyon meglepő volt. Egyszer egy néhány ezer tagot számláló vegán csoportban láttam lelkesen megosztva, hogy hurrá itt és itt végre kapható vegán hotdog…. Utánanéztem és óvatosan megjegyeztem, hiszen ezek tele vannak adalékanyagokkal, ízfokozókkal, ételfestékekkel…. A válasz nagyon meglepett,”mi azért vagyunk vegánok, hogy ne okozzunk szenvedést az állatoknak, annak az állatnak pedig teljesen mindegy, hogy én egészségesen táplálkozom vagy sem, a fő, hogy őt nem ölöm meg és semmilyen formában nem járulok hozzá a szenvedéséhez”.

A vegán táplálkozásom egyik alapja az állatvédelem. Miért nem lehet azonban is-is -ben gondolkozni?

Nagyon szeretem az állatokat és fontosnak tartom,hogy védelmezzük őket és semmilyen formában ne járuljunk hozzá a szenvedésükhöz. Ugyanakkor szeretem magam annyira, hogy a saját egészségemet is figyelembe vegyem.

Lehetek úgy állatvédő, hogy közben én-védő és mi-védő, azaz környezetvédő is legyek, mert ha tönkreteszem a testem és lelkem templomát, hol fogok majd élni? Ha tönkretesszük a bolygót hol fogunk majd élni? A gyerekeink, unokáink hol fognak majd élni?

Ezek a feldolgozott, bár vegán ételek nagyon sokszor egészségtelenek.

Sokan válnak ma divatból vegánná, a húsos ételeket leváltják tésztákkal, „műkajákkal”. 

Örül a lelkem mindig mikor hallom, hogy milyen sokan választják ezt az utat, amit én magam is választottam. Sokat dolgozom azon, hogy minél több emberrel megismertessem előnyeit és segítsek az átállásban. Nagyon fontosnak tartom magam is.

Cikkemet figyelemfelkeltőnek szántam, hogy mielőtt rálépsz erre az útra találd meg a saját miértedet. Szeresd magad annyira,hogy tedd saját egészséged is fontossá! Ez egyáltalán nem önzés,hiszen csak egészségesen tudsz gondoskodni családodról, gyerekeidről és csak egészségesen tudsz másoknak is segíteni.

Van  még egy szempont,ami sokszor együtt jár a vegán életmóddal. Ez pedig a környezettudatosság, azaz nem csak állati termékeket nem fogyasztunk, hanem  oly módon élünk,hogy a bolygónkat legkevésbé zsigereljük ki. Gondolok itt a felesleges  energia és vízfogyasztásra, felesleges dolgok vásárlására, műanyag dobozokba csomagolt élelmiszerek vásárlására, környezetszennyező tisztító és illatszerek használatára stb. Ebben még nekem is sokat kell fejlődnöm,de igyekszem:-) Ezek közül már sok mindent kiiktattam az életemből.

Gondolom ezek után már nem kérdés melyik táplálkozási formát találom a legegészségesebbnek, miután elhihetitek végigmentem a palettán 🙂

Magam a nyers-vegán, feldolgozatlan táplálékokat preferálom, nem rejtve véka alá a miértemet sem. Saját egészségem , állat- és környezetvédelem rangsor nélkül is is -ben gondolkodva :), hisz mindenki Egy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola

Napkonyha Nyersvegán Életmódiskola